Soru ::
Atatürk yaşasaydı Milli Görüşlü olurdu diyen bir lider ve Atatürkü sevmeyen liderine sadık kişiler?Acaba Erbakan hoca takiyye mi yapıyor?
Sözün doğrusu: "Atatürk yaşasaydı Milli Görüşçü olurdu" değil, "Atatürk yaşasaydı Refah Partili olurdu" şeklindedir.
Aradaki fark şudur;
Refah Partisi yereldir, Milli Görüş ise evrenseldir. Atatürkün hedeflerinin %90 yerel hedeflerdi. Everenselliğe yönelik birkaç sözü ve bir kaç girişimi dışında tamamen yerel amaçlı hedefler koymuştu. Türkiye'yi halkçı zemine indirip, devletçi modelle kuşatıp, faşizan bir sıçrama hedefledi. Tabi ki bu hal anlaşılmaz değildir. O yıllarda faşizm doruk noktaya ulaşmış ve dünyayı kuşatan büyük savaşların sebebi olmuştu. O yıllardaki hiç bir politikacının bundan etkilenmediği düşünülemez.
Dünya da faşizm dönemi kapanıp birlikler modeli gelişince Atatürk'ün bu sürece ilişkin fikirleri bulunamadı. Oysa bu Türkiye için hayati idi. Düşünün, herkesin faşizm güttüğü bir dünya da kendi ülke birliğinide ancak bu söylem üzerine yapılandırarak kurmak akıllıca olabilir.. Ama değişen devran hala milliyetçi bir çizgide yürümeye imkan vermeyince halef yöneticiler bocaladı. İşte bu bocalama halen devam etmekle birlikte çözüm yolları olarak ortaya atılan Avrupa Birliği, ABD mandacılığı gibi istikametler ile bunlara muhalif olarak islam birliği modelini ortaya atan Milli Görüş çıktı.
İşte sorunun başladığı nokta burada.. Türkiye Avrupa bBrliği yolunda mı ilerlemel i? Yoksa islam birliği için mi çalışmalı ? Atatürk yaşasaydı hangisini isterdi ? İslam birliği ? Avrupa Birliği?
Bilinen Atatürk doktrinlerin ve eylemlerinden yola çıkarsak cevabın İslam Birliği olamayacağını söyleyebiliriz. Zira ortada İslam Birliğinin sembolü hilafeti kaldıran bir Atatürk meclisi var. Tabi ki bunu o günün şartlarındaki Atatürk devrimlerinin bugünde aynı istikamette olacağı şeklinde bir önkabulle söylüyoruz.
İşte dünyanın geldiği birlikler modeli dönemi açısından ve Atatürk'ünde İslam Birliğini tasvip etmeyeceği önyargısıyla Milli Görüşün Atatürk'e uymayacağını ifade edebiliriz.
Peki Erbakan'ın "Atatürk yaşasaydı Refah Partili olurdu" sözü bir takiyyemi ?
Kesinlikle hayır... Atatürk doktrinleriyle Refah Partisinin ülkeyi kalkındırma modeli birebir örtüşüyor. Nasıl ? Refah Partisinin milli sanayi, milli sermaye, milli kalkınma modeli Atatürk'ün kalkınma modeliyle aynıdır.. Yabancı sermayeyi reddeder. Yerli üretim ve kalkınmayı amaçlar. Ve bu sözün söylendiği tarihlerde Türkiye'de yabancı sermaye hakimiyeti ve serbest piyasa modelinin aleyhimize geliştiği bir ortamdı. Bu gidişe tek karşı çıkan siyasi hareket Refah Partisiydi. Kalkınmanın ancak yabancı sermaye ile olabileceğini öne sürenler Refah Partisinin o günkü direnişinin önüne Atatürk'ün muasır medeniyet hedefli sözlerini getirerek, halkın henüz anlamaya çalıştığı bu sermaye olaylarını bir nevi Atatürk'ün adını kullanarak yönlendirmeye çalışıyorlardı. Buna karşın Atatürk'ün kalkınma hedeflerinin Refah Partisinin hedefleriyle aynı olduğunu halka anlatabilmek için bu söz söylenmiştir. Çünkü Atatürk'ün uyguladığı yöntemler ile bu sefer, şimdiki İslam Birliği karşıtlarının yaptıkları çelişiyor ve Refah Partisinin hedefleri Atatürk ile parelelleşiyordu. Şu haliyle zaten bu söz doğru bir sözdür.. Yani atatürk yaşasaydı diğer partilerin yapmaya çalıştığı yabancı sermayeye teslimiyet modeline karşı tek alternatif model sunan Refah Partisini desteklerdi.
Mehmet DAĞDELEN..
İş Adamı Orhan Şişman’ın Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı
-
İş Adamı Orhan Şişman’ın Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı İş Adamı Orhan
Şişman’ın Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı Tüm İslam Aleminin,
çalışanlarımızın ve hem...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder